Groep 7B

juf Elma en juf Anita

9 april 2018

Hallo allemaal,

Een paar weken geleden heeft juf Elma met een lach en een traan afscheid genomen van de groep. Zij is inmiddels met zwangerschapsverlof en zal pas volgend schooljaar weer aan het werk gaan. Uiteraard komt ze nog wel een keer op bezoek om haar kleine wondertje te showen, maar daar zullen we nog even geduld voor moeten hebben…

Tijdens de ‘Ik-ben-welkom-week’ zijn veel ouders in de klas geweest. Erg gezellig en leuk om een keer te laten zien wat wij nou doen in de klas. We hebben muzieklessen laten zien, dit paste mooi in de themaweek, maar ook lessen van natuur en rekenen.

Met geschiedenis gaan we deze week beginnen met het blok: ‘Hevige strijd en koude oorlog’. Hierbij aansluitend hebben we twee extra activiteiten op het programma staan. Volgende week gaan we naar de theatervoorstelling ‘Esther was Joods’. Dit gaat over een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Gorinchem woonde. Ook zal er een gastspreker in de klas komen.

We hebben met de klas een excursie gehad naar Oasen, het waterzuiveringsbedrijf. Dit sloot dan weer mooi aan op het blok van Natuur waar we net mee bezig zijn over de herkomst en het verbruik van drinkwater.

De afgelopen weken hebben we extra geoefend voor verkeer. Deze week maken de kinderen het theoretisch verkeersexamen. Ook zullen we alle fietsen controleren, na de meivakantie hebben we ook nog een praktijkexamen. Dit alles zal ervoor zorgen dat de kinderen zich extra bewust zijn van veilige en onveilige keuzes in het verkeer.

26 maart 2018

We hebben leuke weken achter de rug met het project 'Muziek en dans'. De kinderen hebben een workshop dans gehad, we hebben met diverse instrumenten gewerkt, de geschiedenis van de hedendaagse muziek verkend (waarbij veel kinderen Elvis Presley en de Rolling Stones herkenden!) en we hebben zelf een rap en liedbespreking gemaakt.

De rapportgesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden, alle ouders bedankt voor uw komst! De kinderen weten waar de focus voor hen op ligt in de komende tijd, we gaan hier hard mee aan de slag!

Deze week was het de 'Ik ben welkom week' en hebben we veel ouders 's morgens in de klas gezien, voor de kinderen erg leuk om te laten zien wat we zoal doen in de klas!

Ook in de komende periode zijn er volop activiteiten; dinsdag 27 maart gaan we op bezoek bij Oasen, woensdag 28 maart is het lente-ontbijt en de donderdag daarop hebben de kinderen vrij in verband met een studiedag. Zo kunnen zij lekker genieten van een extra lang Paasweekend!

Voor nu een goed weekend gewenst!

8 februari 2018

Hallo allemaal,

De afgelopen weken hebben in het teken gestaan van de Midden Cito toetsen. In de groepen 7 wordt de Cito rekenen, technisch lezen, begrijpend lezen, spelling en werkwoordspelling ( deze voor het eerst) afgenomen.

Het viel niet mee, omdat veel kinderen geveld waren door de griep. Anderen waren wel op school, maar voelden zich totaal niet fit.. Momenteel zijn bijna alle toetsen door iedereen ingehaald en hervatten we het normale programma met regelmatig een ontspanningsmoment.

Dinsdagmiddag hebben we alvast de verjaardag van juf Nel gevierd en woensdag hebben alle kinderen iets lekkers gehad!

Op dinsdag 20 februari komt de wijkagent in de klas om voorlichting te geven over zijn werk in onze wijk.

Groetjes uit groep 7b

21 december 2017

 

Hallo allemaal,

In dit laatste stukje van 2017 willen wij graag iedereen alvast een hele fijne kerstvakantie en een supergoed, gezond en vrolijk 2018 wensen!!

De kinderen zijn er wel aan toe, ze hebben ontzettend hard gewerkt, een behoorlijk aantal toetsen gemaakt en het is nu echt even tijd voor ontspanning! Jongens en meisjes, we zijn trots op jullie, genieten jullie nu maar van de komende twee weken!

Wij willen verder graag alle ouders bedanken die ons de afgelopen tijd op welke manier dan ook geholpen hebben. Natuurlijk onze klassenvaders Jeroen en Cees, maar ook de ouders die geholpen hebben bij de luizencontrole, het schoolreisje, het bezoek aan het VO en de praktische verkeersles.

We hebben verder nog een voorlichtingsles over vuurwerk gehad en we hebben mooie kerststukjes en lampionnen gemaakt enzovoort, enzovoort....

Zonder u is dat allemaal niet mogelijk, nogmaals onze hartelijke dank, natuurlijk in het bijzonder ook de oma van Sven!

Voor vanavond hopen we op een gezellig kerstdiner en een mooie lampionnenoptocht!

Denkt u alstublieft nog aan de actie van Yvie, Nienke en Storm voor Serious Request.....?!

FIJNE VAKANTIE!!

14 december 2017

Beste iedereen,

Wat gaat de tijd toch snel! Na volgende week is het alweer Kerstvakantie, heerlijk twee weken genieten van- en met elkaar. We merken in de klas goed dat we er aan toe zijn. We zitten midden in de voorbereidingen voor het Kerstfeest, we maken lampionnen die we tijdens de optocht gebruiken, we hebben Kerstboomtakken met versieringen getekend en we hebben Kerstkaarten gemaakt voor eenzame ouderen. Misschien krijgen we wel een kaartje terug! Maandagmiddag a.s. gaan we Kersststukjes maken, gezellig! Ouders, alvast bedankt voor de hulp.

We werken ook nog tussendoor: met rekenen zijn we begonnen met het delen van grote getallen. Vraag maar eens aan uw kind hoe we dat aanpakken. Het is namelijk anders dan de oude, vertrouwde staartdeling. Spelling oefent veel met werkwoorden. We oefenen nu ook woorden met eau die klinken als oo en met woorden met ou die klinken als oe. Denk hierbij aan bureau, plateau, route en douche. Bij taal leren wat het gezegde is en hoe je dit kunt vinden. We leren w-vragen te stellen (wie, wat, waar, wanneer, waarom) en weten waarom dit belangrijk is. Natuur gaat over water, hoe ontstaat (drink)water, hoeveel gebruiken we per dag en het verschil tussen kraan- en flessenwater. We hebben geleerd bij geschiedenis dat Karel de Grote verantwoordelijk is voor het feit dat we nu allemaal op school zitten. Ook weten we wie Filips de Goede is en hoe het Bourgondische Rijk is ontstaan. Over het boek dat we lezen bij Estafette, onze technisch lezen methode, zijn we erg enthousiast! Elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger. De kinderen van Aanpak 3 hebben het inmiddels uit en hebben ons nog nieuwsgieriger gemaakt over hoe het afloopt……..

Er zijn ouders die het incassoformulier nog niet hebben ingeleverd, graag inleveren voor de vakantie!

Fijn weekend!

30 november 2017

Hallo allemaal,

Hier weer wat nieuws uit groep 7b. Allereerst willen wij alle ouders die op gesprek zijn geweest hartelijk danken voor hun komst. Eén ding is zeker, er wordt in groep 7b ontzettend hard gewerkt! De inzet van de kinderen is klasse!

Als u dit leest hebben de kinderen inmiddels hun schoen in de klas gezet en er zat gelukkig voor iedereen wat in, al was het even zoeken... Naast alle drukte voor Sinterklaas zijn we in de klas volop bezig met nieuwe rekenstof; de procenten en hun relatie met breuken. Bij spelling hebben we het over splitsbare werkwoorden en de persoonsvorm in tegenwoordige en verleden tijd. Ook hebben we behoorlijk wat toetsen, elke week wel één. Omdat Engels erg veel is, hebben alle kinderen een samenvatting hiervoor meegekregen en hebben ze twee weken tijd om te leren. We gaan toe naar de laatste weken voor de kerstvakantie en maken het gezellig in de klas. We wensen iedereen alvast een heel fijn Sinterklaasfeest toe!

6 november 2017

Hallo allemaal,

Na een fijne herfstvakantie met prachtig (zomer!) weer, zijn we inmiddels al weer twee weken hard aan het werk! We hebben inmiddels al een aantal methodetoetsen afgerond en we zijn gestart met de boekbesprekingen, deze gaan erg goed! Er wordt hard gewerkt in groep 7b en we zijn trots op de werkhouding en zelfstandigheid van de kinderen!

Ook hebben we de eerste gastles van bureau 'Halt' gehad over jeugdcriminaliteit, dit vonden de kinderen erg interessant. In november krijgen we de overige twee lessen, uw kind neemt hierover dan weer een ouderbrief mee zodat u ook op de hoogte bent van wat er is besproken.

Vorige week woensdag hebben we een aantal VO scholen bezocht, goed en zinvol om alvast eens rond te kijken! Mocht u of uw kind nog naar andere 'doedagen' of 'open' dagen willen, kijkt u dan op de site van de desbetreffende scholen, daar vindt u meer informatie.

Op dinsdag 7 november is de opa en oma ochtend, het zou leuk zijn als er veel opa 's en/of oma 's komen kijken!  Voor nu een fijn weekend en tot de volgende keer!

9 oktober 2017

Hallo allemaal!

Nog een weekje, dan is het herfstvakantie. We hebben het verdiend! We werken hard. Waar we aan het begin van het schooljaar nog weleens tijd te kort hadden om een les af te krijgen, hebben we nu steeds vaker tijd over. Deze tijd besteden we nuttig door wat extra te oefenen bij een lastig onderwerp of juist de verdieping in te gaan.

 In blok 3 van rekenen staat het cijferend vermenigvuldigen centraal. Dit hebben we in blok 2 ook behandeld zult u zeggen. Klopt, maar nu gaat het over sommen als 85 x 37 = ….. En deze werken net iets anders.

 In blok 2 van spelling oefenen we veel met het vervoegen van werkwoorden, ook in de verleden tijd. Dat blijft een lastig verhaal. Gelukkig hebben in ons Spellingmaatje hele duidelijke schema’s waar precies in staat wat we moeten doen. We wisten al dat je de CH uit kan spreken als G. Nu leren we ook dat er woorden zijn waarbij de CH uitgesproken wordt als SJ! Denk maar aan het woord chocolade. De kinderen hebben weer een account van Bloon! De inlogcodes zijn voor bijna alle kinderen hetzelfde gebleven. Bij een enkeling is er wat veranderd. Het wachtwoord is uiteraard ook veranderd. De kaartjes met de gegevens zijn geprint, uitgeknipt, gelamineerd en uitgedeeld. Zoals u weet kunnen de kinderen ook thuis met Bloon aan de slag. De woordpakketten van de eerste 2 blokken zijn geopend.

Ook bij taal werken we in blok 2. In dit blok komen o.a. leren argumenteren, het voorvoegsel on-, verschillen tussen feiten en meningen herkennen, persoonlijke voornaamwoorden, bezittelijke voornaamwoorden een aanwijzende voornaamwoorden aan bod.

Geschiedenis behandeld de Tijd van jagers en boeren en de Tijd van Grieken en Romeinen. We ontdekken dat er veel verschillen zijn, maar ook meer overeenkomsten dan we dachten met de tijd van nu.

We zijn ook al een flink stuk op weg in het eerste boek van Estafette, onze technisch lezen methode. Dit boek gaat over gevoelens en hoe je ermee om kunt gaan. We oefenen met woordrijen lezen, rustig, maar ook op tempo. We bekijken welke leestekens er zijn en hoe we deze moeten gebruiken bij het (voor)lezen. We lezen ook langere stukken tekst, letten dan o.a. op intonatie, waar de nadruk  moet liggen en of we op de juiste plekken een rust nemen.

Het huidige blok van natuur gaat over spinnen…… of iedereen daar nu zo blij mee is?

Tekenen doen we gelukkig ook, we zijn bezig met de blauwe periode van Pablo Picasso. Hoe die periode eruit ziet? Vraag maar aan uw zoon of dochter!

Fijn weekend allemaal en alvast een fijne vakantie!

 

25 september 2017

Na een aantal weken hard werken hebben we al een aantal toetsen gehad. Voor sommige kinderen is het weer even wennen aan het leren van de toetsen en hoe je dat nu een beetje handig kunt doen. Ze hebben daarvoor deze week een A4tje met tips en adviezen gehad. Wellicht kunt u dit met u kind eens bekijken en samen uitvinden wat de beste manier is, dit is immers niet voor alle kinderen gelijk!

In de klas merken we dat de ' schoolreiskriebels' volop zijn werk doen, er worden plannen gesmeed voor welke attracties wel en welke juist niet... Als de weerberichten blijven zoals ze nu zijn gaan we het treffen met het weer!!

Inmiddels hebben we ook de eerste gastles van bureau Halt gehad. Heel zinvol en informatief, de kinderen hebben zeer enthousiast meegedaan. De volgende lessen zijn op 6 en 28 november, het zal dan gaan over ' groepsdruk' en 'online veiligheid'. De kinderen krijgen tegen die tijd weer een informatiebrief voor ouders mee.

april/mei 2018

17 en 18 april: centrale eindtoets

20 april: Koningsspelen

21 april t.m 6 mei: meivakantie

 

10 en 11 mei: Hemelvaart

14 en 16 mei: schoolfotograaf

16 mei: praktisch verkeersexamen (groepen 7 en 8)

21 mei: Pinksteren

 

JAARKALENDER !