Plusklas

juf Marianne

Maandag 9 april 2018

De afgelopen weken zijn de leerlingen uit de plusklas enorm druk bezig geweest met het verzamelen van E-waste. Zij hebben inmiddels gezorgd voor 18 volle containers. Daarnaast hebben ze flyers uitgedeeld en voor mooie presentaties in de klas gezorgd. Zelfs Gorkum TV kwam opnames maken in de klas. Heeft u nog e-waste thuis? Dit is de laatste week dat het ingeleverd kan worden op school.

De filmpjes van de gastlessen zijn gemonteerd en hebben we met elkaar bekeken. Vooral om de BLOOPERS werd smakelijk gelachen. Aanstaande donderdag is de start van drie nieuwe gastlessen. Deze hebben als inhoud ‘woordenschat’.

Op de dinsdagochtenden komen Lieke en Amber proefdraaien in de plusklas. Welkom, meiden!

Maandag 19 maart 2018

De rapportgesprekken zijn weer achter de rug. Fijn om alle enthousiaste verhalen te horen. Uit de gesprekken kwam regelmatig naar voren dat de leerlingen moeite hebben met de aanpak en de uitwerking van een werkstuk. Wij gaan hier binnenkort extra aandacht aan besteden aan de hand van het projekt “’Een halve eeuw beweging in de muziek’. De leerlingen hebben allemaal een handleiding gekregen van het maken van een werkstuk. De afgelopen donderdagochtenden hebben we gastlessen gekregen van het Fortes Lyceum. De leerlingen zijn aan de slag geweest met een filmcamera en moesten een gedeelte van een film naspelen. Volgende week donderdag gaan we naar het Fortes om de stukjes film te monteren. Afgelopen dinsdagochtend is er een gastles geweest over de e-waste race. De komende periode gaan de leerlingen van de Plusklas proberen zoveel mogelijk kapotte apparaten, snoeren, oordopjes etc. verzamelen om zo mee te dingen naar de hoofdprijs: een bezoek aan NEMO. Wij nemen het op tegen 9 andere scholen. Natuurlijk staat de bescherming van het milieu voorop. Verder werken we regelmatig aan de 7 wereldwonderen en als er tijd over is gaan we verder met de gekozen plustaak. Een drukke maar enerverende tijd dus.

Maandag 22 januari 2018

We zijn in de plusklas begonnen met de 7 moderne wereldwonderen en de pyramide van Cheops, de enige die nog bestaat van de antieke wereldwonderen. De kinderen werken in tweetallen en moeten een presentatie maken die we in de hal zullen presenteren. De groepjes moesten een lootje trekken en dat wereldwonder gaan uitwerken in een werkstuk en presentatie.

Afgelopen donderdag hebben we een presentatie gehad over een VR-bril. Alle kinderen kwamen aan de beurt om de VR-bril uit te testen. Het was een wonderlijke ervaring en we kwamen tijd te kort. De kinderen vonden de informatie over de VR-bril reuze interressant. Dat zo’n bril ook in het ziekenhuis gebruikt kan worden!

Verder hebben we aan de plustaak en de staropdrachten gewerkt.

11 september 2017

De plusklas is vorige week ook weer van start gegaan. Doordat juf Marianne in de zomervakantie haar enkel gebroken heeft, kan zij nog niet (volledig) aan het werk. Zij zal zoveel mogelijk in de plusklas aanwezig zijn.

Daarom zal ik de komende periode werkzaam zijn in de plusgroep.

Mijn naam is Annette van Doorn en ik ben de afgelopen vijf jaar werkzaam geweest op De Driemaster in Hardinxveld-Giessendam. Ik wilde graag ook eens in de keuken van andere scholen kijken en daarom kreeg ik de mogelijkheid om dit schooljaar invalwerk te gaan doen. Toen juf Marianne uitviel, werd ik gevraagd voor de plusklas. Ik was direct enthousiast omdat ik het erg belangrijk vind dat alle kinderen op school worden uitgedaagd om veel te leren.

Wat gaan we doen in de groep? Nog niet alles ligt vast. Een aantal zaken wel; we gaan in ieder geval met de volgende onderwerpen aan de slag:

-          Leesbeleving

-          Grondwet, democratie en prinsjesdag

-          Het vervolg van de cursus ‘leren leren’

-          Werken aan begrijpend lezen (indien nodig)

-          Werken aan plustaken

-          Leren schaken

In verband met het laatste wil ik vragen of u, als u een schaakspel heeft dat mee naar school mag, dit mee wil geven aan uw kind. Als er (groot)ouders zijn die goed kunnen schaken, dan zou ik het leuk vinden als diegene een keer naar school komt om er iets over te vertellen of simultaan te schaken. Mijn talent ligt jammer genoeg niet op dit gebied. Om de regels van het schaken uit te leggen kijken we naar de film ‘Lang leve de koningin’.

Ook de overige projecten zijn nog niet bepaald. Er zijn genoeg ideeën! Sommige onderwerpen worden door ons als leerkrachten uitgekozen, maar er zullen ook projecten worden gedaan op voorspraak van en in overleg met de kinderen.

Juf Marianne en ik hebben er in ieder geval erg veel zin in!

 

 

april/mei 2018

17 en 18 april: centrale eindtoets

20 april: Koningsspelen

21 april t.m 6 mei: meivakantie

 

10 en 11 mei: Hemelvaart

14 en 16 mei: schoolfotograaf

16 mei: praktisch verkeersexamen (groepen 7 en 8)

21 mei: Pinksteren

 

JAARKALENDER !